Wikipediabloggen

bakom kulisserna

Såsom i Sovjet

Johan

Wikimediarörelsen i allmänhet och svenskspråkiga Wikipedia i synnerhet har en fantastisk förmåga att slänga sig med termer som ger de allra bäst associationer.

Det finns inte särskilt många sorters användarbehörigheter på Wikipedia, för det mesta kan skötas av vem som helst. Vi har till exempel tillbakarullare, för att enklare kunna återställa vandaliserade artiklar, och administratörer för att blockera personer som förstör eller radera material som inte hör hemma på Wikipedia. Vi har personer som (efter omröstning) kan ge administratörsrättigheter, sätta botflaggor på konton som kommer att göra många automatiska redigeringar och byta namn på användare. Vi har ett par användare som vid behov effektivt kan dölja redigeringar som avslöjar känslig personlig information, är ärekränkande eller bryter mot upphovsrätten.

Dessa sistnämnda kallas byråkrater respektive censorer.

Wikimedia Foundation har också den goda smaken att hålla sig med en femårsplan, ett begrepp annars starkt förknippat med Sovjetunionen, Folkrepubliken Kina och Europeiska unionen.

Det är så fint.

Länkar
Femårsplanen
Wikipedia:Censorer
Wikipedia:Byråkrater