Wikipediabloggen

bakom kulisserna

MP4 och videor på Wikipedia

Johan

I skrivande stund pågår en diskussion på Wikimedia Commons (den databas där bilder, videor och ljudfiler som används på Wikipedia ligger) om man skall tillåta videor i MP4-format eller inte. För det första kan många inte kan spela upp de videoformat som i dag finns på Commons och därmed Wikipedia (Ogg Theora och WebM) utan att ha installerat tillägg. För det andra är det krångligare att ladda upp filer i formaten eftersom video som kameror och mobiler nästan aldrig kan spela in i formaten, vilket innebär att filerna måste konverteras med särskilda program. Med MP4, menar de som stödjer förslaget, skulle man dels kunna nå fler med de få videor som Commons redan har och dels kunna få betydligt fler personer att ladda upp video när tröskeln för att bidra sänks.

I vågskålen mot finns det faktum att MP4 är ett patentskyddat format. Delvis ses det som en ideologisk fråga, att Wikipedia och Wikimediarörelsen skall stå för fri kunskap och därför hålla sig till och stödja öppna format som står vem som helst fritt att använda på vilka sätt man än önskar utan att behöva förhålla sig till licenser som till exempel kan kräva betalning för vissa användningsområden. Delvis handlar det om att det rent praktiskt skall vara enkelt att återanvända materialet. Wikipedia är publicerat under en fri licens som innebär att vem som helst kan ta en Wikipediaartikel och återpublicera den någon annanstans, så länge som man anger varifrån den kommer och använder samma licens. Det blir knepigare om Wikimediaprojekten har rätt att använda MP4-format på ett sätt som andra saknar utan att betala för det.

Ytterligare en aspekt är huruvida man verkligen vill öppna för en flodvåg av videor. Några har varnat för att utrymmet tusentals mobilfilmade videor skulle ta upp på servrarna, och arbetsinsatsen för att kategorisera och hålla ordning på dem, inte motsvarar den nytta vi kan ha av dem. Nu tror jag inte att man skall överdrivet rädd för att stora horder skall känna behovet av att sprida kunskap medelst egenfilmade videosnuttar bara för att en databas de förmodligen aldrig har hört talas om plötsligt tillåter ett filformat de förmodligen aldrig har hört talas om, men frågan är ändå i vilken utsträckning videor som laddades upp skulle vara användbara och hur många av dem som skulle innebära problem med Wikipedias kamp för att skriva sina artiklar ur en neutral synvinkel. En textbit kan alltid redigeras av nästa läsare. Det är mycket svårare att göra med en video. Det finns andra Wikimediaprojekt där dessa problem inte är lika stora, men vad just för Wikipedia är det en del med video som ändå skaver.

Länkar
Requests for comment/MP4 Video