Wikipediabloggen

bakom kulisserna

Huvudsidan och gemenskapen

Johan

En av de allra finaste och trasigaste, eller åtminstone mest förvirrande, sakerna med Wikipedia är huvudsidan, med sitt eklektiska urval. Här finns veckans (eller dagens) utvalda artikel, ”visste du att?”-länkar, en utvald bild och lite annat krafs. I en normal publikation hade det gjorts ett urval som skulle kunna tilltala läsarna, som kanske kändes viktigt. Men huvudsidans innehåll är kanske inte primärt för Wikipedias läsare – det finns, skulle jag påstå, för de som skriver.

Wikipedias utvalda artiklar är de bästa och mest ambitiösa som finns på wikin, utsedda enligt ett antal uppsatta kriterier. Vad som inte finns med som kriterium är vad de skall handla om – så länge som de lever upp till kraven kan de handla om vad som helst. Så finns bland svenskspråkiga Wikipedias artiklar ämnen som slaget vid Poltava, mongolernas invasion av Kina och Edith Södergran, men också elektricitet i Hakarps socken, offentliga toaletter i Stockholm och fräsmaskin.

För ett pseudonymt kollektiv som sällan får någon annan belöning för sitt arbete än tillfredsställelsen över ett väl utfört arbete och respekt bland andra i det egna sammanhanget blir det en plats att visa upp det man är stolt över. Någonstans där den som verkligen ha arbetat på en artikel kan få visa upp den för läsarna, och där vi kollektivt kan sätta de artiklar vi tycker är finast för att peka på vad Wikipedia kan vara. På samma sätt är ”visste du att?”-artiklarna inte en samling av det mest intressanta på Wikipedia, utan någonstans där man kan flagga för nya artiklar och så att den – eller åtminstone några av dem – som har lagt ned tid och ansträngning kan få se sin nya text bli läst.

Huvudsidan varierar från språk till språk, och de har arbetat olika mycket med den. Den svenska skulle nog kunna behöva göras om en del. Den engelska också – folk är överens om att den inte är perfekt, men inte om vad man borde göra åt det. De ryskspråkiga fnyser åt hur fula de engelska eller tyska huvudsidorna är, och den nordsamiska huvudsidan har ett betydligt mer genomarbetat utseende – kanske hjälper det om färre behöver vara med och kompromissa. Men det förblir en plats för den lokala Wikipediagemenskapen att ståta med sitt arbete, snarare än någonting som egentligen är anpassat för läsaren. Mer våra behov än era. Jag blir lite glad varje gång jag tänker på det, för det är en så oerhört mänsklig del av Wikipedia.