Wikipediabloggen

bakom kulisserna

Holger Ellgaard är död

Johan

1943 föddes Holger Ellgaard i krigets Berlin. Nu är han död. Det är en enorm förlust för dig och mig och den svenska folkbildningen.

Han kom till Sverige 1970, tillsammans med sin svenska hustru. Här var han verksam som arkitekt tills han gick i pension 2010. Då hade han redan börjat lägga sin energi på att bidra till Wikipedia, som han hittade till som skribent och fotograf våren 2007.

Det blev över tvåhundratusen redigeringar på svenskspråkiga Wikipedia och etthundratusen på Wikimedia Commons, Wikipedias bildbank, dit han laddat upp över femtiotusen fotografier. Fotograferandet hade han upptäckt tidigt, och efter skoltiden gick han en filmfotografutbildning i Hamburg innan han blev ingenjörsstudent i Berlin.

En stor mängd redigeringar säger inte nödvändigtvis särskilt mycket: själv har jag gjort tusentals redigeringar som bara fixar till felaktiga bindestreck (‐) till tankstreck (–). Men Holger hade skrivit tusentals artiklar på Wikipedia. Han skrev om arkitektur och om Stockholm. Han skrev om byggnader och stadsplanering.

Wikipedia har sina utvalda artiklar, de som den skrivande gemenskapen har bestämt sig för är bra eller utmärkta. Här finns många av Holgers: långa, fylliga, väl källbelagda och mycket ambitiöst illustrerade. Han tyckte om att skriva om det han själv hade besökt. Han ville gärna åka runt och fotografera, och därefter skriva artiklarna om sina byggnader. Men ofta var hans bästa artiklar mer övergripande: Norrmalmsregleringen, Göta landsväg, svensk köksstandard. Han skrev om alla tänkbara aspekter av Stockholm som plats. Offentliga toaletter i Stockholm, trafiksignaler i Stockholm, nödbostäder i Stockholm, ljusskyltar i Stockholm, järnvägstunnlar i Stockholms län. Allt detta och mycket mer.

Hans fotografier finns i artiklar som han skrivit och i andras och på helt andra platser än Wikipedia. När vem som helst kan använda bilder från Wikimedia Commons blir hans tusentals bilder en allmänning, ett litet kulturarv i sig och en resurs vi alla har nytta av. En sökning i Retrievers mediearkiv ger tusentals träffar på ”Holger Ellgaard”, oräknat alla gånger när en tidning bara tagit en bild eller misslyckats med att ge den någon annan hänvisning än ”Foto: Wikipedia”.

När föreningen Wikimedia Sverige 2017 instiftade ett pris till någon som bidragit till spridandet av fri kunskap gick det första priset till Holger, som på något sätt varit sinnebilden av en god artikelskribent på svenskspråkiga Wikipedia, men också engagerat sig och försökt hjälpa till när andra velat skriva inom hans intresseområden. Den som halvanonymt bidrar till ett uppslagsverk kommer aldrig att få samma uppmärksamhet som den som berättar hur saker ligger till i böcker eller på tv, men i Holger Ellgaard hade vi en av våra allra största folkbildare. En strid fors av kunskap, dånande och skummande.

Nu har den sinat. Vi är alla fattigare.