Den korta versionen
• Du får använda bilder från Wikipedia i andra sammanhang, även i kommersiellt syfte.
• Det du måste komma ihåg att ange är skapare och licens. Exempel:
Bild: Johan Jönsson. Licens: CC BY-SA 3.0
• Skriv aldrig Bild: Wikipedia. Det är på nivån jag hittade den här bilden på Internet och rent juridiskt inte bättre än om du inte skrivit någonting alls.
Den långa versionen
Bakgrund
Bilder på Wikipedia hämtas från databasen Wikimedia Commons, som ägs av samma stiftelse som driver Wikipedia. För att de skall få ligga där krävs att de är publicerade under någon licens som gör att de får användas av vem som helst. Vanligast är Creative Commons erkännande dela lika, eller CC BY-SA. Det innebär att du får använda bilden, även i kommersiella sammanhang, och att du får ändra den om du vill. Du måste dock publicera den under samma licens, ange vem som har skapat den och utifall att du har gjort några ändringar ange det.
Hur du hittar informationen
När du har hittat en bild du vill använda behöver du alltså främst veta vem som har skapat den och vilken licens den ligger under. Klicka på bilden för att komma till visningssidan på Wikimedia Commons, där den informationen finns.
Ibland har du ett namn. Ibland har du bara ett användarnamn. I så fall får du ange användarnamnet. Om du gör några ändringar måste du ange det också.
Klicka på bilden för att få upp den i större format i en ny flik.
Du kan också leta direkt på Wikimedia Commons genom att söka efter ett namn eller ett begrepp, som antingen kan ge träffar i bildbeskrivningen eller leda dig fram till rätt kategori.
Licens
De flesta bilder på Wikipedia ligger under någon form av Creative Commons-licens, eftersom CC-licenser nöjer sig med att man anger vilken licens det är utan att bifoga hela licenstexten. De flesta kommer att ligga under någon version av Creative Commmons erkännande dela lika (Creative Commons Attribution Share Alike, eller CC BY-SA). Se till att du anger rätt licens.
Det är också möjligt att bilden är publicerad under mer tillåtande villkor, som Creative Commons erkännande (CC BY), eller att den ligger i det som på engelska kallas public domain. Det räcker då med att ange upphovsman.
Hur du anger upphovsman
Det som är viktigt att få med är skapare och licens. Skall bilden publiceras på Internet bör du länka tillbaka bilden samt någonstans som förklarar licensen. Ett par exempel:
Bild: Johan Jönsson. Licens: Creative Commons erkännande dela lika 3.0
Bild: Johan Jönsson. Licens: CC BY-SA 3.0.
Skall bilden användas i en papperspublikation brukar de flesta hoppa över den biten.
Att följa licensens krav när man återanvänder en bild är inte en försiktig fråga. Det är ett tvingande krav. En CC-licensierad bild är lika mycket skyddad av upphovsrätten som alla andra bilder. Allt skaparen har gjort är att säga ni får använda min bild fritt, om ni respekterar de här villkoren. Vill man till exempel inte ha med en licenstext går det förstås bra att kontakta upphovsmannen, som alltid kan släppa bilden under andra villkor mot betalning eller för att man ber snällt.
Om man använder någons bild är det artigt att tala om att man har gjort det. Det kan man göra genom att klicka på användarnamnet (vid Author) och sedan på Discussion uppe i vänstra hörnet.
Var artig.
Klicka på bilden för att få upp den i större format i en ny flik.
Hävda aldrig Wikipedia som fotograf
Att skriva Bild: Wikipedia. Strikt taget ligger bilden inte ens på Wikipedia, utan på Wikimedia Commons, men det är en teknisk petitess i sammanhanget. Vad som är viktigt är att Wikipedia inte äger bilden. Det kan till och med vara så att skaparen inte har någon aning om att bilden ligger på Wikimedia Commons, eftersom hen bara lade upp den någon annanstans med en lämplig licens och någon annan sedan flyttade den dit. Har Lisa lagt upp sina bilder i ett album på till exempel Flickr och tyckt att det är helt okej att de används någon annanstans så länge man bara talar om att det är hon som har gjort dem kanske hon höjer på ögonbrynen om det sedan plötsligt hävdas att bilden är tagen av Wikipedia.
En del rycker på axlarna. Andra skickar en faktura.
Undantag
Vissa bilder på engelskspråkiga Wikipedia är lokalt uppladdade dit, istället för att ligga på Commons, med det amerikanska begreppet fair use som motivering. Det kommer i så fall att synas där licensen annars hade funnits. Fair use är ett begrepp specifikt för amerikansk lagstiftning och bilden bör behandlas som vilken normalt upphovsrättsskyddad bild som helst.
Andra kan ligga under GNU Free Documentation License (GFDL). GFDL kräver egentligen att hela licenstexten anges i samband med bilden. Vill man inte ha med ett par sidor text kan det vara enklare att helt enkelt hitta en annan bild.
Länkar
Wikimedia Commons
Creative Commons-licenser
Artikel om fair use på svenskspråkiga Wikipedia
Artikel om GNU Free Documentation License på svenskspråkiga Wikipedia