Wikipediabloggen

bakom kulisserna

Wikipedias kommande nya utseende

Johan

Snart kommer Wikipedia att få sin första större utseendeförändring på ett dussin år, åtminstone för datoranvändare – mobilversionen påverkas inte. Utseendet är fortfarande under utveckling, så vissa saker kan komma att ändras, men man kan ana de större planerade förändringarna.

Textbredden att begränsas, så att artiklarna inte pöser ut åt sidorna om man har en stor skärm. Sitter man på en liten bärbar dator kommer det inte att märkas, men på en stor skärm innebär det att det blir mycket tom yta för att koncentrera läsningen. Menyerna kommer att göras om: menyn till vänster kommer att delas upp i två, där det som har att göra med att navigera Wikipedia blir kvar men går att dölja, och det som har att göra med den specifika artikeln du läser hamnar till höger.

Många av de här sidverktygen är sådant de flesta läsare inte känner till, men de är viktiga för oss som dagligen arbetar med Wikipedia. Åtminstone några av oss. Och några av verktygen. (Man kan ha redigerat Wikipedia i åratal och fortfarande ha missat verktyg i menyn.)

Menyerna kommer förändras överlag. Användarmenyn längst upp till höger, för inloggade, kommer att bli mindre och använda fler symboler istället för text. Flikarna för redigering, diskussion et cetera kommer att flyttas. Innehållsförteckningen för artiklarna kommer att flyttas ut till vänsterkanten och följa med när man skrollar nedåt. Om man inte har verktygen för att navigera synliga kommer den att synas direkt, annars kan man behöva skrolla ned.

Länkarna till motsvarande artikel på andra språk kommer att flyttas från en lång lista nere till vänster till en liten meny man klickar fram uppe till höger – den förändring som kommer att sätta flest käppar i hjulet för mig personligen, tror jag. Man kan inte få allt.

Man kommer att kunna ha kvar det gamla utseendet om man vill, men då behöver man vara inloggad.

Länkar

Jag arbetar inte själv med det här projektet, så jag betraktar det mest utifrån som vanlig användare, men en text jag har skrivit finns med som filosofisk grund för designen: Wikipedia as a Physical Space
Designern Alex Hollander har skrivit lite mer om tankarna bakom: The story behind Wikipedia’s upcoming new look
Projektsidan
Prototyp